27 February, 2012

Dansk mirakel-/supercomputer?

Da jeg sad og læste nyheder i dag, faldt jeg over denne artikel fra Computerworld.dk, som handler om hvordan en dansker bygger sine egne "Super Work Stations", som filmindustrien finder virkelig interessant, da det åbenbart sparer dem uger (og millioner af kroner), fordi denne "Super Work Station" er så meget hurtigere, og kan klare det på 90 sekunder.
Alene med sin processorkraft imponerede computeren den erfarne instruktor, da den renderer - eller bygger - en hel spillefilm på halvandet minut med live-rendering, hvilket ellers normalt tager over en uge.

Min første tanke da jeg læste det, var at enten brugte filmindustrien nogen helt sindsygt langsomme computere, eller også var der tale om en helt sindsyg cluster baseret computer fra Marius. Det var indtil jeg flyttede mit blik til spalten til højre for artiklen, som listede specifikationerne for computeren.Baseret på første del af artiklen (der til dels indikerer at computeren er baseret på en Mac Pro), og billedet i toppen af specifikations-listen, kan jeg udlede at det er rimelig usandsynligt at der er tale om 12 CPUer, men nærmere 12 kerner. Der er ganske enkelt ikke plads til 12 CPUer inkl. (lydløs) køling i et standard tower kabinet, som det vist på billedet i artiklen. Det er endda også standard i Apples Mac Pro, at man kan få den leveret med 2 CPUer med hver 6 kerner. I modsætning til Apples standard Mac Pro, er det dog hurtigere CPUer som Marius har smidt i hans computere, og hurtigere RAM.
Så hvad har Marius gjort?

Han har sandsynligvis købt en standard Mac Pro. I den har han udskiftet standard CPU med en anden, som han så kan overclocke til en højere hastighed. Og så har han formået at sælge den til nogen populære mennesker.

Det er der altså ikke noget mirakuløst i. Det er der ikke noget imponerende i. Det er hvad millioner af computerentusiaster verden over gør hver dag, måske i lidt billigere regi (de fleste har ikke lige pengene til at lege med sådan en computer til deres private gøremål). Det tager ikke mange timer for en computerentusiast at research sig frem til hvilke CPUer der overclocker godt, eller hvilke RAM kan overclockes sammen med, hvilke GPUer/grafikkort som er gode og lydsvage m.v.
Er det nyhedsværdigt?

Jamen det er det da. Det er da nyhedsværdigt at en ganske almindelig dansker, som er autodidakt computerentusiast, har fået nogen kendte navne fra filmindustrien som kunder. Det er den tekniske gennemgang som får nakkehårene til at rejse sig. At det med stor sandsynlighed er måden journalisten har valgt at fordumme det hele, gør det kun marginalt bedre. Simple ting som at beskrive computeren som havende 12 CPUer, hvor der altså bare er tale om 2 CPUer med hver 6 kerner, gør det tekniske aspekt direkte misvisende.

Det kunne være man skulle tilbyde sine services, for et par hundrede tusinde kroner per computer, til filmindustrien? Og ja, det er jo også lidt misundelsen der taler. At Marius har fået noget som er en hobby for mange (sikkert også for ham selv) til at blive et indbringende arbejde. Det ændrer dog ikke på at artiklen er præsenteret som en gang sensationel pladder, som det (i mine øjne) ikke er.

1 comment:

  1. de viser et billede af en Corsair 600T White .. og med de specs han fyrer af er det = MÅSKE 20k hvis man køber dyrt.. fatter ik idioterne vil gi 80k for det..

    ReplyDelete